Deze website maakt gebruik van cookies. Lees hier meer over ons privacybeleid. Sluiten

Onkruidbestrijding

Sinds begin 2016 is het in Nederland verboden om op wegen en straten het onkruid te bestrijden met chemische middelen. Saver en haar gemeenten mogen nu niet meer werken met middelen zoals Roundup, maar ook niet met biologisch afbreek­bare middelen of schoonmaakazijn.


Dat is logisch, want deze chemische middelen zijn schadelijk voor de gezond­heid en het milieu. Want als deze middelen op onkruid worden gespoten, komt ook een deel op de straten en wegen terecht. Als het regent komen deze stoffen in het rioolwater, het oppervlaktewater en het grondwater terecht.
 
Grondwater en oppervlaktewater wordt in Nederland gebruikt om ons drinkwater te produceren. Om dit drinkwater nu en in de toekomst betaalbaar en zuiver te houden, moeten we nu vervuiling tegengaan. 
 

Hoe wordt het onkruid bestreden?

 
Het onkruid wordt bewerkt met heet water of hete lucht. Dit doen we in combinatie met vegen en borstelen met staalborstels. Door deze combinatie bereiken we het beste resultaat. Daarom ziet u voortaan vaker verschillende soorten machines in de straten aan het werk. Door het hete water of de hete lucht worden de plantencellen van de onkruidplant vernietigd. De plant sterft dan af en is daarna gemakkelijk te verwijderen door te borstelen en te vegen. Ook verwijderen we daardoor meteen nieuwe plantenzaden en een voedingsbodem voor nieuw onkruid. 

 

Wat merkt u hiervan?

 
 • Saver voert voor de gemeente de onkruidbestrijding uit op verhardingen (straten, parkeervakken en stoepen) en rondom obstakels (verkeersheuvels, stoepranden) met uitzondering van gevels, brandgangen en een strook van 20 cm vanaf de erfgrens.
 • Door het vegen worden zaden en de voedingsbodem voor onkruid weggenomen. Met borstelen wordt er voor gezorgd dat hardnekkige onkruiden en de voedingsbodem loskomen. Borstelen kan echter ook stofoverlast, slijtage aan tegels en schade geven door wegspringende steentjes. Borstelen wordt daarom enkel pleksgewijs toegepast en niet langs geparkeerde auto’s.
 • Als wij werken langs randen van tuinen en hagen, bewaren wij een afstand van ongeveer 20 cm. Hiermee voorkomen we schade aan planten en schuttingen. Het kan dus zijn dat hier onkruid achterblijft. 
 

Hoe zorgen we in de toekomst voor minder onkruid?

 
 • Door bestrating en verharding te gebruiken waarop onkruid zich niet zo makkelijk kan ontwikkelen.  Dit doen we bij nieuwe bestrating, maar ook bij het vervangen van bestrating.
 • Door de voegen in onkruidgevoelige verhardingen dicht te maken.
 • Door obstakels als paaltjes te verwijderen waardoor de bestrijdingsmachines er beter langs kunnen.
 
Voor uw tuin geldt nog geen verbod om onkruid chemisch te bestrijden. Maar schoon grondwater en oppervlaktewater is voor iedereen belangrijk. En onkruidbestrijding is voor de gemeente een kostbare taak.
 

Hoe kunt u meehelpen?

 
 • Verwijder onkruid in uw tuin vóór het uitzaait. Veeg regelmatig vuil en onkruidzaden weg. Toch onkruid tussen tegels of in grind? Pluk, krab, of borstel met speciale onkruidborstels. Is het oppervlak te groot voor handwerk, giet dan kokend water over het onkruid of gebruik een handbrandertje. Herhaal dit regelmatig zodat de wortels van het onkruid kunnen afsterven.
 • Zorg ervoor dat uw haag- en tuinplanten niet te ver over uw erfgrens groeien of hangen.
 • Verwijder na het snoeien van uw haag ook het onkruid eronder.
 • Vul moeilijk onkruidvrij te houden plaatsen op met grind of gietbeton. Bijvoorbeeld tussen palen van een schutting of onder hekwerk.
 • Houd de 20 cm langs uw erfgrens zelf op een milieuvriendelijke manier schoon.
 • Leg alleen verharding aan op plaatsen waar u loopt. Waar weinig gebruik van wordt gemaakt, zal onkruid de kop opsteken. Daar kunt u dan beter een groene bodembedekker of gras toepassen.
 • Doe onder uw bestrating altijd schoon zand of gebruik antiworteldoek onder een dikke laag grind of schel­pen. Kleine straatsteentjes kunt u voegen met gebonden voegvulling, grote oppervlakken met basaltsplit. 

 

Wilt u meer weten over het onderwerp 'onkruid' en over de landelijke regelgeving? Kijkt u dan op www.schoon-water.nl/bewoners