Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Sluiten

Snoeprouteproject

Snoeproutes zijn routes die leerlingen van een middelbare school fietsen op weg van school naar huis, via een fastfood keten, supermarkt of cafetaria. 
Op die routes wordt veel afval op straat gegooid. Vier gemeenten hebben daarom samen met Saver, het Natuurpodium Brabantse Wal uit Bergen op Zoom en het MEC Roosendaal  het Snoeprouteproject opgezet. De leerlingen van de verschillende scholen kijken wat er op hun route voor afval ligt en bedenken daar zelf een oplossing voor.


Het snoeprouteproject is begin 2019 gestart met het JTC uit Roosendaal, Prinsentuin College Oudenbosch en de Steenspil uit Halsteren. De Steenspil uit Halsteren kwam uiteindelijk met de beste ideeën. 

Bij de start van het schooljaar 2019-2020 zijn we met drie nieuwe klassen gestart. Inmiddels hebben 't Rijks uit Bergen op Zoom, Jan Tinbergen College uit Roosendaal en het Marklandcollege uit Oudenbosch hun presentaties al afgerond. 

Het project omvat een kick off met informatie over de opdracht: "Bedenk oplossingen voor het zwerfvuil op de snoeproutes", workshops, een bezoek aan de milieustraat, bezoek aan een fastfoodketen, cafetaria of supermarkt (afhankelijk van wat er op de route ligt) en de eindpresentatie van de oplossing.  


Deelname JTC januari 2019
Het Jan Tinbergen College uit Roosendaal deed als eerst school mee bij de start van het Snoeproutes project in januari 2019.
De leerlingen bezocht de nabij de school gelegen fastfoodketen en de milieustraat van Saver.  Zie hier enkele oplossingen van de eerste groep. 
Deelname Steenspil mei 2019
De Steenspil uit Halsteren deed in april/ mei 2019 mee aan het snoeprouteproject. De eindpresentatie van deze leerlingen vond plaats in de blibliotheek in Bergen op Zoom.
Hieronder vindt u enkele oplossingen die de leerlingen van de Steenspil bedachten. Deelname Prinsentuin College Oudenbosch mei 2019
De leerlingen van het Prinsentuin College uit Oudenbosch deden in het voorjaar van 2019 mee aan het Snoeprouteproject. Ook zij bedachten originele oplossingen voor het zwerfvuil.
Hieronder ziet u enkele oplossingen: 


Deelname JTC januari 2020
Op 6 januari 2020 zijn 56 leerlingen van het JTC Roosendaal begonnen met hun snoeproute project. De leerlingen kregen de opdracht om met oplossingen te komen om straatafval tegen te gaan op de route tussen de school en de McDonald’s. We zijn het project begonnen op het MEC Roosendaal. De leerlingen kregen een actieve workshop over plastic recyclen en gingen op zoek naar afval in het omliggende bos.

Later zijn ze tijdens hun lessen aan de slag gegaan met het onderzoeken van het probleem. In de tussenliggende periode zijn ze op bedrijfsbezoek geweest bij de McDonald’s en het grondstoffencentrum van Saver. Zo kregen ze een goed beeld van het startpunt van hun snoeproute. Hoe kijkt het bedrijfsleven aan tegen dit probleem? Bij het grondstoffencentrum van Saver zagen ze vervolgens hoeveel afval er ingezameld wordt en wat er vervolgens mee gebeurt.

Naast het bedenken van een oplossing moesten de leerlingen ook nadenken over hoe ze hun oplossing kunnen communiceren met de doelgroep, hun leeftijdsgenoten. Om hierbij te helpen kwam een ontwerper in de klas om tips te geven en vragen te beantwoorden.

Hun eindresultaat presenteerde de leerlingen op het MEC Roosendaal. Ouders, docenten en een medewerker van Saver, Gemeente Roosendaal, MEC Roosendaal en Natuurpodium liepen rond op de presentaties te beoordelen. Het was een geslaagde avond met mooie en inspirerende eindwerkstukken!

Foto's van de kick off

De eindpresentatie 
 

Deelname 't Rijks Bergen op Zoom oktober 2019
Een klas van 't Rijks uit Bergen op Zoom deed in het najaar van 2019 mee aan het project Snoeproutes. Een klein klasje met leerlingen die twee maanden projectonderwijs volgden gingen enthousiast van start. De leerlingen hebben vanwege ziekte en lesuitval helaas hun oplossingen nog niet kunnen presenteren. 
Deelname Markland College Oudenbosch oktober 2019
De Technasium leerlingen van het Markland College uit Oudenbosch begonnen het schooljaar 2019-2020 direct met het snoeprouteproject.  
Ook zij bedachten in negen verschillende groepen oplossingen voor het snoeproute probleem.

Een rotonde met een afvalgoot, omdat volgens deze leerlingen afval niet alleen vanaf de fiets wordt weggegooid, maar ook vanuit de auto. De goot draait op zonne-energie vanuit de paal op het midden van rotonde.