Afval naar grondstoffencentrum Roosendaal/Halderberge

Wilt u grof vuil wegbrengen? Dan kan dat bij het grondstoffencentrum aan de Wortelsteeke in Oud Gastel. Deze locatie is open voor de inwoners van Roosendaal en Halderberge. U betaalt alleen voor (grof) huishoudelijk restafval en dakleer, per kilogram afval met een starttarief van 2 kilogram.
Alle andere grondstofstromen kunnen (mits goed gescheiden aangeboden) gratis afgeleverd worden. U heeft wel altijd uw Saverpas nodig om toegang tot het grondstoffencentrum te krijgen.

Uw pinpas heeft u nodig om de betaalde stromen af te rekenen. Pinpas vergeten! Wij kunnen u een factuur sturen. Naast de gemaakte kosten voor het afval dat u achterlaat, brengen wij € 15,00 administratiekosten in rekening.

Ook De Kringloper heeft een depot op het grondstoffencentrum. Hier kunt u de nog herbruikbare goederen en kleding/schoenen inleveren.Klik hier om de afbeelding te vergroten, tips en uitleg over de Ladder van Lansink te zien


In onderstaand schema kunt u zien wanneer het druk of rustig is op het Grondstoffencentrum:


Wat zijn de openingstijden van het Grondstoffencentrum?
Het Grondstoffencentrum is geopend van dinsdag t/m zaterdag. Het Grondstoffencentrum gaat open om 08.00. De poort sluit om 16.30 uur. Het is gesloten op maandag, zon- en feestdagen. Bekijk hier onze feestdagen.
Waarom heet deze milieustraat Grondstoffencentrum?
We spreken tegenwoordig liever van grondstoffen in plaats van afval. Dit omdat afval vaak nog uit veel waardevolle grondstoffen bestaat die hergebruikt kunnen worden. Er kunnen weer nieuwe producten van gemaakt worden. Daarom is de naam ook aangepast.
Hoe weet ik in welke container ik mijn afval moet stoppen op het Grondstoffencentrum?

Op het Grondstoffencentrum zelf staat duidelijk aangegeven bij welke container u voor welke grondstofstroom moet zijn. Uiteraard staan de medewerkers van Saver ook voor u klaar op het Grondstoffencentrum. 

Hoe werkt afrekenen op het Grondstoffencentrum?
Afrekenen gaat op basis van het gewicht van uw afval, met een pinpas. U hoeft alleen voor (grof) restafval en dakleer te betalen. Dit begint altijd met een starttarief van 2 kilogram a € 0,24 (€ 0,48 in totaal dus). De overige grondstoffen kunt u zonder te betalen kwijt. De prijzen zijn vastgesteld door de gemeenteraden van Halderberge en Roosendaal. Om toegang te verkrijgen heeft u wel altijd uw Saverpas nodig. U kunt hierover meer lezen onder Saverpas. Daarnaast kunt u dus meer grondstoffen kwijt dan voorheen.
Is het brengen van afval duurder als er gewogen wordt?
Dat hangt er vanaf hoeveel (grof) restafval en dakleer u brengt. Maar in het algemeen wordt het brengen van afval niet duurder dan voorheen. U kunt juist meer soorten afval scheiden waardoor u minder (grof) restafval overhoudt. En dus minder betaalt. Zo kunt u bijvoorbeeld thuis al producten uit elkaar halen die uit verschillende materialen bestaan. Als u deze gescheiden aanlevert op het Grondstoffencentrum, kunt u ze in de gratis route aanbieden en hoeft u dus niet de prijs voor (grof) restafval te betalen. Het systeem is eerlijker: degene die zijn/haar afval scheidt, betaalt minder.
Voor welke soorten afval moet ik betalen?
U hoeft alleen te betalen voor (grof) restafval en dakleer. Dit begint altijd met een starttarief van 2 kilogram a € 0,24 (is dus € 0,48 in totaal). De prijs per volgende kg bedraagt € 0,24. Deze prijs is vastgesteld door de gemeenteraden van Roosendaal en Halderberge.
Wat kost (grof) huishoudelijk restafval?
Per kilogram betaalt u hiervoor € 0,24. Er wordt echter altijd begonnen met een starttarief van 2 kilogram (€ 0,48). De tarieven zijn vastgesteld door de gemeenteraden van Roosendaal en Halderberge.
Wat is (grof) huishoudelijk restafval?

Dit is afval dat dermate gemengd, verbonden en/of vuil is, dat het niet gescheiden kan worden. Grof huishoudelijk afval is afkomstig uit de inboedel van uw woning en past door omvang of gewicht niet in de minicontainer of ondergrondse container. Voorbeelden van grof huishoudelijk afval zijn: stoelen, bankstellen, kasten, tafels, bedden, lattenbodems, tuinmeubilair. Door op onderstaande links te klikken kunt u zien wat er wel en niet tot de afvalstroom behoort:

Wat kost dakleer?

Per kilogram betaalt u hiervoor € 0,24. Er wordt echter altijd begonnen met een starttarief van 2 kilogram (€ 0,48). De tarieven zijn vastgesteld door de gemeenteraden van Roosendaal en Halderberge.

Een voorbeeld: als u dakleer en dakgrind gemixt aanlevert, betaalt u de prijs voor dakleer. Stel dat u 1.060 kg gemixt dakleer en dakgrind aanlevert (waarvan 320 kg dakleer is), dan kost u dit (1.060 x € 0,24 = ) € 254,40. Indien u dit thuis al scheidt en gescheiden aanlevert op het Grondstoffencentrum, betaalt u slechts het aantal kg dakleer (320 x € 0,24 =) € 76,80.

Wat is dakleer?
Door hier te klikken, kunt u zien wat er wel en niet tot deze afvalstroom behoort.
Hoe wordt vastgesteld hoeveel kg ik aanbied?
Op het Grondstoffencentrum liggen 2 weegbruggen, die u bij binnenkomst en voorafgaand aan het uitrijden, wegen. Het verschil tussen de eerste en de tweede weging bepaalt het aantal kilogrammen.
Wat zijn gratis (onbetaalde) afvalsoorten?

Bij aanvang zijn de volgende stromen zonder betaling aan te bieden. Mogelijk breidt dat uit in de toekomst. Klik op de afvalstroom om te zien wat er wel en wat er niet bij mag. Een uitleg van het label dat u onderaan sommige afbeeldingen ziet staan, treft u hier aan.

 1. Klein chemisch afval en gasdrukhouders
 2. Vlak glas
 3. Glas
 4. Textiel en schoenen
 5. Plastic verpakkingen, blik en drankenkartons (PBD)
 6. Tempex (EPS-verpakkingen). Let op: alleen wit tempex is gratis. Als het andere valt onder restafval (betaalde route). 
 7. Autobanden (ook met velg) 
 8. Asbest en asbestgelijkend materiaal (let op: voor beiden heeft u een vergunning van uw gemeente nodig! Ook dient u dit afval te verpakken. Klik hier voor meer informatie.)
 9. Matrassen
 10. Wit - en bruingoed, zowel groot elektronisch afval (koelkasten, wasmachines, magnetrons, etc) als klein elektronisch afval (kortom: alles waar een stekker aan zit)
 11. Herbruikbare goederen
 12. Gasbeton
 13. Dakgrind
 14. Gips
 15. Graszoden (plaggen)
 16. Grond/zand
 17. Vloerbedekking/tapijt
 18. Oud papier en karton
 19. Harde kunststoffen
 20. Metaalschroot
 21. Onbehandeld (A) - hout
 22. Sloophout (B-hout)
 23. Geimpregneerd (C-) hout
 24. Groenafval en snoeihout
 25. Puin
 26. Rubber en rubbermix
Hoe kan ik betalen op het Grondstoffencentrum?
Op het Grondstoffencentrum kunt u alleen met pinpas betalen.
Wat als ik mijn pinpas vergeten ben?
Bij binnenkomst wordt u gevraagd of u middelen tot het verrichten van een pinbetaling bij zich heeft. Indien u dit niet heeft en u heeft (grof) huishoudelijk restafval en/of dakleer bij u, dan krijgt u geen toegang tot het Grondstoffencentrum.
Wat als ik het te duur vind en ik sta al op het Grondstoffencentrum?
U kunt van tevoren een inschatting maken van het aantal kilo's (grof) restafval en/of dakleer dat u bij zich heeft. Wij gaan er vanuit dat u zelf uitrekent wat de kosten voor u ongeveer zullen bedragen.
Waarom moet ik in zoveel grondstofstromen scheiden?
U moet niet. U mág. Indien u niet scheidt, betaalt u het tarief voor (grof) restafval. De reden dat wij u de mogelijkheid bieden, is omdat het beter scheiden zorgt voor meer hergebruik. Daarnaast zorgt het voor veel minder restafval, dat verbrand moet worden. Behalve dat verbranding zorgt voor vernietiging van waardevolle grondstoffen, is het slecht voor het milieu vanwege CO2-uitstoot. Lees hier hoe wij tegen afval aankijken en welke mogelijkheden er zijn voor de verwerking ervan.
Wat als ik twee gecombineerde afvalstromen breng (bijvoorbeeld een kozijn met raam er nog in of een houten tafel met stalen poten)? Moet ik deze dan uit elkaar halen van tevoren?
Ja, dat adviseren wij wel. Dit scheelt u namelijk geld. Als u de grondstoffen gescheiden aanlevert op het Grondstoffencentrum, kunt u ze in de gratis route aanbieden en hoeft u dus niet de prijs voor (grof) restafval te betalen. Een voorbeeld: als u dakleer en dakgrind gemixt aanlevert betaalt u de prijs voor dakleer. Stel dat u 1.060 kg gemixt dakleer en dakgrind aanlevert (waarvan 320 kg dakleer is), dan kost u dit (1.060 x € 0,24 = ) € 254,40. Indien u dit thuis al scheidt en gescheiden aanlevert op het Grondstoffencentrum, betaalt u slechts het aantal kg dakleer (320 x € 0,24 =) € 76,80.
Wat als ik niet naar het Grondstoffencentrum kan komen? Kan ik mijn grof vuil aan huis op laten halen?

Indien u uw grondstoffen niet zelf weg kunt brengen, bestaan er nog andere mogelijkheden:

 1. Indien u goederen heeft die herbruikbaar zijn, dan kunt u deze door Stichting De Kringloper op laten halen, tel. 0165 - 52 11 88. Of goederen nog herbruikbaar zijn, is ter beoordeling aan de medewerkers van Stichting De Kringloper. U kunt hier klikken als u wilt weten wat Stichting De Kringloper allemaal inneemt.
 2. Indien u goederen heeft die niet herbruikbaar zijn, dan kunt u terecht op mijn saver. Kies een aangegeven dag die u het beste uitkomt, betaal via Ideal en ontvang onze bevestiging. Voor meer informatie: Grof vuil thuis
 3. Bent u aan het verbouwen en wilt u uw bouw- en sloopafval thuis op laten halen? Koop een BigBag op het Grondstoffencentrum aan de Wortelsteeke in Oud Gastel of bij Saver aan de Stepvelden 8 in Roosendaal en plan via tel. 0165 – 597 777 de ophaaldag in die u het beste uitkomt. Voor meer informatie: Grof vuil thuis
 4. Inwoners van Roosendaal kunnen soms ook terecht bij de reizende milieustraat. Voor meer informatie hierover kunt u terecht op de website van de gemeente Roosendaal.
Heb ik mijn Saverpas nog nodig?
Ja, u heeft uw Saverpas nodig om toegang te verkrijgen tot het Grondstoffencentrum.
Ik ben mijn Saverpas kwijt? Wat moet ik nu doen?
U kunt via uw gemeente een nieuwe Saverpas aanvragen. Let op: hier zijn kosten aan verbonden. Hoeveel hangt af van de gemeente waarin u woont. U kunt dit hier bekijken.
Wat gebeurt er eigenlijk met het afval?

De diverse afvalstromen worden door afvalverwerkers gerecycled tot nieuwe grondstoffen, waarvan weer nieuwe producten gemaakt worden. Op het Grondstoffencentrum kunt u erover lezen bij de containers waarin u uw afval deponeert. Op de bebording staat per grondstofstroom wat ermee gebeurt (hergebruik, recycling, energie, verbranden, storten). Dit geven wij aan met behulp van de uitgangspunten (de afvalhiërarchie) van de Ladder van Lansink.

Hier vindt u het reglement van het Grondstoffencentrum.